Arrangementer

Arrangementer i Skagen Kunsthal

 

Ide og Konceptkunst

 

Onsdag den 18. juli 2018 klokken 19 er der omvisning i Skagen Kunsthals samling.

 

Temaet for aftenens foredrag og omvisning er Ide og konceptkunst. Med udgangspunkt i Bjørn Nørgaards hest og andre eksempler lægges der op til en diskussion om kunstbegrebet. Vi skal se multipli af Joseph Beuys og Ben Vautier samt dokumentation af Knud Pedersen, Svend Dalsgaard og samlinger af Susan Hinnum, Mogens Otto Nielsen og Jens Haaning. Der er tøj og postkort fra Christine Hills Volksboutique am Kassel og Carsten Schmidt-Olsens "Venteværelse". Der er sprøjtemalede kokasser ved S.M.Lyng og A.B.Schulenberg, et litografi af Lawrence Wiener og et tryk med 52 hundehoveder der ser mod højre, ved den danske kunstner Henrik Olesen.

 

Her ses Claus Carstensens "Selvportræt med stigma" og Annika von Hausswolfs , "Sad Memory of Pink."

 

Ud fra samlingen diskuteres begrebs- og ide kunst og det paradigmeskift, der skete i firsernes kunstliv, hvor interessen for håndværk og objekt træder tilbage, til fordel for et fokus på ide, indhold og diskussion.

 

Der serveres et glas vin / en kop kaffe. Og det koster 100 kroner.

 

 

 

Bladtegnere og kunstnere som arbejder i aviser

 

Onsdag den 11. juli 2018 klokken 19 er der omvisning i Skagen Kunsthals samling.

 

Temaet for aftenens foredrag og omvisning er bladtegnere og kunstnere, der arbejder i avisen.

 

Der vises eksempler fra Honore Daumier op til Ole Tersløse og Jakob Nedergaard. Foredraget vil blive illustreret med et udvalg af de billeder der kan ses i Pinakotekets samling.

 

Der serveres et glas vin / en kop kaffe. Og det koster 100 kroner.

 

 

 

 

Tidligere arrangementer:

 

Anton Laier og omvisning i Skagen Kunsthals samling

 

Onsdag den 4 juli 2018 klokken 19 er der omvisning i Skagen Kunsthals samling.

 

Omvisningen tager sit udgangspunkt i de 40 arbejder af Anton Laier, der kan ses i sommerudstillingen.

 

I 1970 var Laiers grisemonument med på Louisiannas udstilling om Outsider kunst. Senere ( 1995 ) har Laiers skulpturer været udstillet på Statens Museums for Kunst på en udstilling, da man her fejrede 50 året for befrielsen.

I 1995 var størstededelen af Laiers værk udstillet på Nordjyllands Kunstmuseum.

 

Kruxifikset og Judas blev igen vist på det daværende Aarhus Kunstmuseums store tema udstilling med skandaler i dansk kunst (i 1999).

 

De store monumenter og hundredvis af Laiers andre skulpturer kan ses i huset i Hjallerup.

 

Formidligen af laiers værk blir stadigt båret af frivillige og andre billedkunstnere ... Og sådan har det været siden forfatteren Kaj Munk så Laiers skulpturer i 1938

 

Selvom arbejdermuseet i København sidste år overtog de 2 portrætter af Stauning ( i henholdsvis cement og ler) kan hans værk ikke ses på de kunsthistoriske museer.

 

Derfor giver det mening, at vise 28 malerier og 12 skulpturer af Anton Laier i Skagen kunsthal. Hvor det er et formål at skabe adgang til den slags parallelle spor, der ikke kan ses, i de gængse formidlingsstrukturer idag.

 

I onsdagens omvisning sættes Laiers værker i sammenhæng med andre folklorekunstnere i Pinakoteket . Såsom Rav Larsen fra Skagen, Kristian Hildebrandt fra Hjørring, Gunner Christensen, Otto Poulsen fra Næstved og Marinus Rasmussen fra Vejle.

 

En af de mange kunstnere der har beskæftiget sig med og skrevet om Anton Laiers kunst er Bjørn Nørgaard. Han indgår naturligt i dette foredrag fordi han skrevet om Laier i en bog om Laier. Bjørn Nørgaard er også medtaget fordi at en stump af Bjørn Nørgaards hest vil være udstillet i Kunsthallens Pinakotek sommeren over. Det er et objekt som Kunsthallen har lånt på Dronninglund Gymnasium, der købte denne stump i 1997. Arbejderne af Anton Laier er lånt af Benni Laier der er Anton Laiers søn.

 

Der serveres et glas vin / kaffe i pausen.

 

Blues i Skagen Kunsthal, 12 august klokken 20-22

 

Fredag den 12. august får Skagen Kunsthal musikalsk besøg af en gammel skawbo, mundharpevirtuosen Poul Ewald.

 

Poul Ewald kommer til byen med sin musikalske kollega gennem mange år, guitaristen og sangeren Klaus Baba Jensen. Sammen spiller de en rå og autentisk delta-blues, inspireret af navne som Robert Johnson og John Lee Hooker, krydret med Klaus Babas egne kompositioner.

 

Om eftermiddagen spiller duoen på Bryghuset, og kl. 20.00 afholder de bluesmatiné hos billedkunstneren Gorm Spaabæk i Skagen Kunsthal.

 

Gorm Spaabæk og Poul Ewald var naboer og voksede op sammen i Skagen i 1960erne og 70erne. Siden skiltes deres veje: Gorm Spaabæk blev billedkunstner og Poul Ewald musiker. Sidste år mødte de hinanden for første gang i 40 år, og da Poul så Gorms værker udbrød han spontant: ”Vi skal da ha’ lyd på de billeder …. Gorms billeder er lige så rå og upolerede som den musik, jeg spiller, så det er oplagt, at vi laver noget sammen”.

 

 

Lysbilledforedrag om Anton Laiers kunst, torsdag den 18 august. kl 20-22

 

Gorm Spaabæk holder et lysbilledforedrag om Anton Laier, der omtales som den mest kendte danske kunstner, som ingen har set. Siden Laier blev fyret som præst, i slutningen af trediverne, har hans kunst været en brik i dansk billedkunstnerisk diskussion og selvopfattelse. Som det bl.a formuleres hos digterne Kaj Munk og R. Broby Johansen, og af billedkunstnere som Per Kirkeby, Bjørn Nørgaard, Henrik Have og Finn Thybo Andersen.

 

I forsommeren 2013 medtog billedkunstnerne Zven Balslev og Claus Ejner et udvalg af Anton Laiers skulpturer på udstillingen "Konfrontation" der blev vist i Den Frie Udstillings bygning. På denne udstilling I København viste Gorm lysbilleder og fortalte om Laiers Kunst. Det er dette foredrag der den 18 august klokken 20 flyttes til Skagen Kunsthal.

 

Lysbilledforedraget omfatter næsten 180 lysbilleder, og her vises eksempler på både Laiers Skulptur og maleri. Og dette sættes i en både tidsmæssig og kunsthistorisk sammenhæng.

 

Her kan bemærkes, at man i Skagen Kunsthals pinakotek, kan se 7 af Anton Laiers originale malerier.