Alt Muligt

ALT MULIGT

Kunstneren Carsten Schmidt-Olsen skriver om ideen bag sin velbesøgte udstilling i Skagen Kunsthal, som fandt sted i påsken 2017:


Jeg ser muligheden for at lave en påskeudstilling her, dels som en støtte til ideen Skagen Kunsthal, som er et kunstnerledet udstillingssted, og dels som en mulighed for at lave og opbygge en meget anderledes udstilling, hvor udstillingen ikke nødvendigvis skal planlægges i mindste detalje, men hvor det spontane kan få indflydelse. Aftalen går nemlig ud på, at opbygningen af udstillingen kan påbegyndes i meget god tid før åbningen. Skagen Kunsthal har nemlig ikke åben hver dag, kun når en udstilling er klar, hvorfor stedet kan tillade sig noget andet end mange andre udstillingssteder. Jeg tror, at det er vigtigt, at nogen trækker i en anden retning. Det er jo egentlig kunstens væsen, så hvorfor være så ”business like”?


Udstillingen vil bestå af nye og ældre værker og vil blive temmelig omfattende. Her vil kunne være maleri, grafik (serigrafi, litografi m.m.), foto, computerprint, objekter, video, installation, mail art, projekter m.m. Især er der to projekter, som jeg håber kan komme med på udstillingen, men det må økonomien afgøre. De to projekter er ” Venteværelset” Og ”Robot- Maleri” (med robot). 


”Venteværelset” blev første gang udstillet på Overgaden – Institut for Samtidskunst i 1990, og herefter på III. Internationle Biennale der Papierkunst 1990, Düren i Tyskland og Nordjyllands Kunstmuseum (i dag Kunsten).  Senere blev ”Venteværelset” bl.a. udstillet i Belgien og Holland. Værket består af ca. 1 ton ældre ugeblade, samt venteværelses stole og lidt lys. Det er et meget stort maleriale.


”Robot-Maleri” går tilbage til 1993. På Danmarks Ingeniørakademis Maskinafdeling i Lyngby blev de første forsøg fortaget, og i anden omgang præsenteret pressen. Ved denne lejlighed blev ”robot-maleri” TV-avisens hovedhistorie, med udstilling i TV-avisen med nogle af de første robot-malerier (med stor sandsynlighed de første i verden). Historien om projektet er for lang til at blive beskrevet her, men projektet har været udstillet og vist flere steder bl.a. i forbindelse med industriens år 2007 på Arbejdermuseet og Nordjyllands Kunstmuseum. Sidst i 2015 på Kultur-mødet på Mors. Projekt ”Robot-Maleri” kan godt vises på video og udstilling af de færdige robot-malerier, men det er nu engang mere spændende, hvis industri-robotten er fysisk tilstede og ind i mellem arbejder.


Udover hvad der vises indendørs, er planen at Skagen Kunsthals bygning skal udsmykkes med store computerprintet billboards, som blev udstillet rundt i Hjørring by i forbindelse med den Nordjyske kunstfestival ”Port 20:10”, hvilket ligeledes var titlen på mit udstillingsprojekt, som jeg lavede for Vendsyssel Kunstmuseum i anledningen af kunstfestivalen.