Fernisering 2022

Fernisering på Sommerudstillingen 2022


Skagens tidligere borgmester Kurt Kirkedal Jensen holdt åbningstalen:


Tak Gorm for at give mig muligheden for at knytte nogle ord til åbningen af din spændende udstilling.

 

Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg siger, denne udstilling er markant anderledes end alle andre man kan se og opleve.

 

Da du Gorm, spurgte om jeg ville åbne sommerudstillingen i Skagen Kunsthal, sagde jeg med det samme ja tak. Efter mit ja tak, tog vi en god snak omkring denne åbning. Jeg var nysgerrig efter at høre hvad der driver dig og om der er en rød tråd i denne særdeles mangfoldig samling.

 

Dit svar kom prompte. Jeg samler på fortrængninger! Hold da op et spændende tema. Jeg gik straks i gang med at undersøge brugen af ordet. Det skulle jeg nok aldrig havde gjort!

 

Da jeg slog ordet fortrængninger op, kom jeg direkte ind i psykoanalysens univers og Sigmund Freuds lære. Spændende læsning, men det var nok ikke der jeg skulle finde svaret på, hvorfor du siger du samler på fortrængninger.


Jeg søgte videre og fandt en del oplysninger omkring synonymer af ordet. Der er, for at nævne nogle, ord som bortvise, glemme, fordrive, forjage, udstøde, udkonkurrere og overskygge. Se nu gav det meget bedre mening for mig.

 

Du har her i din samling, malerier af kunstnere der var med til at starte Den Frie Udstilling. Kunstnere der på trods af deres åbenlyse talent, stort set ikke er at finde på museer i dag. De er som du sagde til mig, blevet fortrængt. Som du skriver på din hjemmeside, var disse kunstnere nøglepersoner i den kunstneriske udvikling i Danmark, men alligevel!


Her kan nævnes Malthe Engelsted, Johan Rohde, Johanne Krebs og en af de få der kan opleves på museerne J.F. Willumsen.

 

At nævne alle de kunstnere der er at finde i denne udstillingen vil føre alt for vidt. En ting er dog givet, du har formået at føre ordet salonophængning ud i sin yderste konsekvens.

 

En kunstner vil jeg dog nævne, nemlig Carsten Schmidt-Olsen som er i fuld gang med, som du kalder det Gorm at dekomponere din udstilling. Som jeg forstår det, er det en proces der vil fortsætte hen over sommeren. Det betyder vi alle er nød til at komme her flere gange sommeren over for at følge med i jeres samarbejde.

 

Jeg syntes det er vidunderligt du vil dele al din rigdom med os. Din samling og dine interesser giver os alle nogle fantastiske oplevelser og indtryk. Man kan mærke og høre på dig, samlingen er ikke bare en samling. Du har et forhold til, og en historie at fortælle omkring samtlige værker og mennesket bag. Det er en ren fornøjelse at høre dig fortælle om din passion.

 

Som jeg sagde til Katrine her forleden. Gorm han er lige så skør med at samle som jeg, og hun replicerede kvikt. Ja, men godt det er frimærker og postkort du samler, eller skulle vi have et større hus.

 

Slutteligt vil jeg ønske dig tillykke med samlingen og udstillingen, og opfordre jer alle til at tage en ven eller bekendt med her til, så også de kan opleve dette fantastiske sam og modspil mellem kunstnere og farver.

 

Og med disse ord vil jeg så afslutte med klicheen over dem alle. Og det er naturligvis:

Med disse ord erklærer jeg udstillingen åben.