kvinder

Kvindelige kunstnere i Skagen Kunsthals sommerudstilling


Samlingen  af kvindelige kunstnere i Pinakoteket i Skagen Kunsthal foldes ud.


De ældste arbejder en pastel af Vilhelmina Bang og et maleri af Johanne Krebs. Sammen med Louise Ravn-Hansen (der har en radering oppe at hænge i samlingen) tilhører disse kunstnere  den gruppe af kvindelige pionerer, der I slutningen af 1800-tallet tilkæmpede sig rettigheder for danske kvindelige kunstnere.


Ravn-Hansen og Johanne Krebs var drivkræfter bag etableringen af en kunstskole for kvinder på Kunstakademiet i KøbenhavI. Før den tid var der ikke adgang for kvinder til få formel undervisning i kunst i Danmark. I de samme år uddannede Vilhelmina Bang sig i Paris og havde her bl.a Paul Gauguin og Bonnats som lærere.


I samlingen ses en Akvarel af Else Fischer Hansen og tryk af Jane Muus og Karen Westman, der er markante  Aksel Jørgensen elever. Der ses et partitur af Else Marie Pade, en CD med en tegnefilm af Lillibeth Cuenca Rasmussen og et grafisk tryk af Kirsten Ortved.


Der er plakat og dokumentation fra aktionen med den kvindelige Kristus på Børsen, hvor Lene Adler Petersen deltog. Der ses værk ( i avisen ) af Kirsten Dufour, der ligesom Lene Adler Petersen var en af billedkunstnerne i den moderne kvindebevægelses billedkunstneriske manifestation.


Der vises fotografi og tryk af Ann Lislegaard, Julie Nord, Sohia Kalkau, Annika Von Hauswolf, og Elke Krystufek. En pengeseddel af Karen Birgitte Lund og et frimærke af Trine Søndergaard.


Ide-kunstværker af Katya Sanders, Lise Harlev, Yoko Ono og Christine Hill, Volksboutiue, Kassel. Desuden kunst i børnebøger af Else Beskow og Dea Trier Mørck.


Der er tegninger af Lene Rasmussen og 25 raderinger af Vibeke Mencke Nielsen, den første kvinde der blev professor ved et dansk kunstakademi. Og et maleri af Pernille Maegaard og en Irma Plastikpose af Lise Nørholm "Erna", der forøvrigt er født og opvokset i Frederikshavn.


Og udvendigt på bygningen hænger Inge Tranters store billede.