Sommerudstilling i Skagen Kunsthal 2018
Bjørn Nørgaard, Thorvald Bindesbøll, Vibeke Mencke Nielsen, Anton Laier, Pinakotek og Skagen Museum for Moderne Kunst.
Thorvald Bindesbøll
Sommerudstillingen viser værker af Thorvald Bindesbøll. Det er blandt andet en møbelgruppe med sofa og seks udskårne stole. Altsammen lavet efter tegninger af Thorvald Bindesbøll. Dette egetræsmøblement blev udført af Rud. Rasmussens Snedkerier i 1898 og to år senere blev det vist på Verdensudstillingen i Paris.
Dertil kommer arbejdstegninger af Bindesbøll, en keramisk vase og 8 ølflasker fra Carlsberg ølflasker med de gamle originale etiketter tegnet af Bindesbøll. Den ældste ølflaske med etiket er fra 1897.
Anton Laier
Pinakotekets samling af Anton Laiers værker er i sommeren 2018 vokset til 28 malerier og 12 skulpturer.
Blandt de nye malerier er "En vrimmel der vrimler", "Atlantpagten" og portrættet af den daværende tronfølger Margrethe sammen med Shaen af Persien.
Nytilkommende skulpturer er portrættet i ler af H.C. Andersen og portrættet i cement af pastor Oscar Geismer, der er den forhenværende minister Bertel Haarders' morfar.
Bjørn Nørgaard: Hest på glas.
Bjørn Nørgaard
Kunstneren Bjørn Nørgaard har skrevet om Anton Laiers kunst og har som Laier arbejdet nyskabende i uventede materialevalg.
I forbindelse med sommerens udstilling har Dronninglund Gymnasium udlånt den stump af hest på syltetøjsglas, der blev købt til gymnasiet i 1997. På udstilllingen er dokumenterende materiale om hesteslagtningen (i januar 1970) tilgængeligt.
I Pinakotekets samling ses allerede Bjørn Nørgaards forslag til konkurrence om den lille guldmedalje fra 1969. Dette forslag huskes især for at det blev censureret.
Dertil kommer dokumentation og plakater af både Bjørn Nørgaard og Lene Adler Petersen. Sidstnævnte var en ligeværdig deltager i mange af disse aktioner og derfor er nogle af hendes plakater også en del af Skagen Kunsthals udstilling.
Vibeke Mencke Nielsen
En anden af kvindebevægelsens pionerer er Vibeke Mencke Nielsen, som også er den første kvinde, der blev professor på et dansk kunstakademi. På udstillingen ses 25 af hendes raderinger fra halvfjerdserne.
PINAKOTEK
Sammen med Sommerudstillingen i Skagen Kunsthal er der også Pinakoteket, der breder sig over 4 ½ sal. Her ses mere end 500 værker af mere end 200 forskellige kunstnere.
Pinakoteket i Skagen Kunsthal er et kunstnerstyret kunstmuseum, der ser det som en opgave at formidle og skabe adgang til til kunst der ikke er adgang til i de strukturer der er.
Det må ikke være kedeligt og fortrængninger skal frem, så man får en mere levende og kvalificeret diskussion af kunstbegrebet.
I samlingen ses tradition og håndværk, sat i kontrast til brud og eksperiment. Og den frække dreng i klassen (dem er der ihvertfald et par stykker af) får også sin plads.
Man møder både verdslighed og religiøsitet, og fundamentalisme, verdslighed og grundtvigianisme er sat op imod hinanden.
Her ses sodavandsflasker, Øletiketter, elastikker, plastikpose, sat i kontrast til klassisk tegning som man lærte det på Kunstakademiet, for nogle generationer siden.
Mere end 500 bogsider, hvor kunstnere har udviklet på og brugt dette medie. Mængder af bogværker med original grafik og op imod 200 børnebøger, hvor kunstnere har brugt børnebogen som et kunstnerisk medie.
Valg af medie her udtrykt i en griffel og i en ældgammel skoletavle, samt i 200 år gamle karikaturer. Som f.eks original Litografier af Honore Daumier eller Axel Nygaards forside på Politiken den 9 april 1940. Eller eksempler på nutidskunstnere, der udvikler på moderne digitale billeder i avisen.
Skagen Museum for Moderne Kunst (SMMK)
Meget i Pinakotekets samling er gammel kunst Derfor knopskyder Skagens Kunsthal med en ny struktur, der kommer til at hedde "Skagen Museum for Moderne Kunst" eller SMMK.
Karakteren i SMMK er at det er et ikke eksisterende museum, der kun lever i sin aktivitet.
SMMK springer ud på ydersiden af Skagen Kunsthal, hvor der vil blive hængt store postere op (170 x 340 cm). Her får en række nulevende kunstnere til opgave at arbejde i dette medie.
Det første værk / udstilling er udført af Inge Tranter i samarbejde med Patricia Sall Lam Toro og Gabriel Tranter - tre tilflyttere til det Nordjyske kulturliv.
Inge Tranter er født og uddannet i Sydafrika, Patricia er studerende i Aalborg men kommer fra Portugal og Gabriel er født i England. Serien hedder "Foreign Bodies / Fremmedelegemer" og er et performativ fotografisk samarbejde med kroppen og landskabet som fokus.
Læs mere om Skagen Museum for Moderne Kunst og se Inge Tranters værk på bygningen