Skagen Kunsthal viser hele sommeren 2016 udstillingen "Værksted 5" med omkring 200 værker af Gorm Spåbæk.
Han skriver om udstillingen:
Begrebet “Værksted“ er udviklet ud fra de forhåndenværende muligheders princip. Man kan kalde det en form for dogme udstillinger, idet at tanken er, at skære ind til benet og skære alt unødvendigt, pengedyrt , og overflødigt væk. Fokus istedet for på indhold. Som det også sås i dogmefilmene.
Jeg har tidligere gennemført 6 “ Værksteds “ udstillinger og forandrer nu format.
Bygningen på Værftsvej 2, er oprindeligt bygget som et værksted på havnen i Skagen , Og her mødes man af en række regulere rum . Her er plads og en langt mindre rustik æstetik, end den de andre Værksteds udstillinger, er udviklet i.
Der er en historie om Edvard Munch, at han hængte sin malerier op i træerne i den Norske vinter .. Ku hans billeder tåle vejret, ku de tåle hvad som helst , mener man , var Munchs tanke ...
Jeg ser frem til at blæse resultaterne fra Dronninglund Storskov op i en mere fyldig og renset ramme ... Og kan mine ting klare skoven, ka de måske også klare Skagen.
På “ Værksted 5" ses mængder af arbejdstegninger. Det er til udsmykninger og projekter i sten, glas og grafik. Den ældste tegning er fra sommeren 1982 ( motiv efter Sten figurer på Vestervig Kirke i Thy ) og op til iår .
En hovedinteresse (for mig ) er det lokale billede, som det f .eks ses i kirkernes romanske granit.
Når jeg ikke ved , hvad jeg ska gøre ( for at løse en opgave ) tænker jeg stedsspecifikt og lokalt. I år er fokus f.eks. set i et strandet skib ved Blokhus ( i 1922 ), artifakter fra Lindholm høje og Byrhøj ved Klokkerholm og Kalkmalerierne i Dronninglund kirke .
Dertil kommer de store stokke til træsnit, raderinger i monumentale formater og en række relieffer i sten.
I køkkenet kan man se nedslag i andres kunst. Her er væggene dækket op af tegning og maleri af Wilhelmina Bang , Wilhelm Kyhn , Aksel Jørgensen , Anton Laier, Dan Sterup Hansen, Einar og Kai Nielsen og Erling Frederiksen. Og skulpturer af Otto Poulsen . Forsom Heimdal og Harald Isenstein
I løbet af sommeren er det planen at opslå tegne hold i eventens karakter. Her diskuteres, på grundlag af praktiske øvelser, grundlæggende begreber i iagtagelse og tegning. Og værker fra Kunsthallens omfattende eksempel samling indrages som reference rum.
På sigt, udvides Kunsthallens aktiviteter med arrangementer og udstillinger med rækker af andre kunstnere.
Her er Anton Christensen Laier allerede i spil. Anton laier omtales som Danmarks måske mest kendte kunstner, som ingen har set .
Kunsthallen har tilsagn fra Benni Laier (der er Anton Laiers søn ) om at Skagen Kunsthal kan stå for en udstilling med Anton Laiers ( ca . 250 ) oliemalerier . Langt de fleste af disse ( jeg antager 2 / 3 ) har aldrig været vist på en offentlig udstilling før. Og andre af disse har ikke været at se i Nordjylland i årtier.
VÆRKSTED 5 i Skagen Kunsthal. Fotos: Bent Jakobsen og Gorm Spaabæk