1000 værker af omkring 200 forskellige kunstnere. Skagen Kunsthal er som en salonudstilling, hvor værkerne hænger fra gulv til loft og fremtræder som totalinstallation.
Skagen Kunsthal er et Kunstnerstyret udstillingssted, oprettet og drevet af en billedkunstner. I sommeren 2021 er der to hovedkomponenter i udstillingen: Pinakoteketer et diskuterende Kunstmuseum, der arbejder for at vise fortrængninger og føre en kunstnerisk diskussion, der ikke ses andre steder. For at finansiere dette projekt, er mine egne ting (Gorm Spaabæk) pakket ud og til salg i Kunsthallen. Derfor er der gratis adgang her i sommer.
En tyngde i samlingen outsider kunstnere som f.eks Anton Laier og Otto Poulsen. Andre omfattende samlinger er kunstner børnebilledbøger, kvindelige kunstnere og Aksel Jørgensen og den kreds af kunstnere der udfoldede sig i kredsen omkring Kunstakademiets grafiske skole.
Udstillingen foregår i mit værksted. Grundstammen i udstillingen er min studie samling. Dertil kommer en Installation af Carsten Schmidt-Olsen, 64 arbejder af Anton Laier og møbler, keramik og arbejdstegninger af Thorvald Bindesbøll.
Tyngdepunkter i samlingen er f. eks en stor samling kunstner Børnebilledbøger med f.eks værker af Lorenz Frøhlich, Frans Henningsen, Louis Moe, Aage Sikker Hansen, Ungermann, Egon Mathiesen og Dea Trier Mørch.
Der er tre fokuspunkter i årets ophængning:
1. Kvindelige kunstnere i samlingen. Der er en lang række af kvindelige kunstnere iudstillingen. Her ses en ophængning, hvor Susan Hinnum er i fokus. En serie grafiske tryk af Vibeke Mencke Nielsen vises på træpaller på gulvet. Der vises skulpturer af Jytte Thompson og Ulla Poulsen Schou, begge nye i samlingen. Der er værker af den kvindelige kunstner Anne Elisabeth Munch i form af to malerier og tre julemærker samt grafiske bogforsider af Else Alfeldt, Karen Westman, Sys Hindsbo, og Jane Muus. På ydersiden af kunsthallen vises værker tre yngre kvindelige billedkunstnere.
2. Dan Sterup Hansen, som har markeret sig stærkt i dansk kunst. Her vises på forskellige steder i ophængningen tegninger, malerier, bogarbejder, plakater, frimærker og raderinger.
3. Frans Schwartz, Malthe Engelsted og Johan Rohde. Hver for sig var disse kunstnere markante figurer i den danske kunst diskussion i slutningen af 1800-tallet. Johan Rohde og Malte Engelsted var medstiftere af den Frie Udstilling, der opstod som et opgør med forældede og ineffektive udstillingsstrukturer
Den Frie udstilling voksede ud af Kunstnernes Studieskole, der senere udviklede sig til det der er kendt som Zahrtmanns Skole. Skolen var et opgør med datidens undervisningsform og indhold på Det Kongelige Danske Kunstakademi. På studieskolen var Frans Schwartz med fra start, efter at de unge kunstnere havde henvendt sig til ham for at han skulle være lærer her. I dag er der ikke megen fokus på Schwartz. Han er samtidig med Skagensmalerne og kan mange af de samme ting. Han er en god maler og har bl.a. malet altertavlen i Frue Kirke iAalborg. Han er en stor tegner og især stærk i sine raderinger. Der er 45 værker af Frans Schwartz, Johan Rohde og Malthe Engelsted i sommerudstillingen.
Omkring samme tidspunkt oprettes kunstakademiets skole for kvinder. Her er Johanne Krebs en af hovedkræfterne ved oprettelsen og senere som lærer og inspektør. Wilhelmine Bang er en af eleverne. Der vises værker af begge. Sammen med to raderinger af J F Willumsen, kan det ses som udtryk for alt det nye der skete i dansk kunst i disse år. Det viser også en omkreds og en sammenhæng til alt det der sker i Skagen i de samme år.
Om Kunsthallen. Det ses ofte at mænd i min alder køber en motorcykel. Det kan ses som en drøm der skalleves ud mens man kan. Jeg har altid drømt om at skabe et kunstmuseum. Og det er så den drøm jeg lever ud hermed Kunsthallen.
I foråret dukkede noget lignende op kun hundrede meter fra kunsthallen, her på Skagen Vesthavn. En storfisker viser erhvervsfiskeriet gennem en samling af fiskerieffekter, værktøj, modeller og skibsmotorer. Samlingen som et værktøj for udvikling. Jeg oplever et slægtskab og byder "Maskinrummet" velkommen som nabo på "Museumsøen" i Skagen Vestby.
Pinakoteket er min egen studiesamling, der er foldet ud. Samlingen har været et livgivende element i min praksis som billedkunstner. Et diskuterende materiale, hvor det ikke kun handler om at se godt ud. Men derimod at møde ny viden. I mange år havde jeg ikke mulighed for at rejse og se andet kunst. Så jeg var nødt til at anskaffe det selv. Meget er fundet på nettet og før det, hos klunserne i Tylstrup og på Hjallerup marked. Efter folkepensionen ramte mig, har der været en bedre økonomi og jeg har haft mulighed for at købe mere målrettet ind til Pinakoteket. Det har tilført enkelte markante værker, der tilføjer aspekter i samlingen som ikke var der før.Og en række samlere har støttet mig og samarbejdet med mig, netop fordi jeg viser ting, derikke kan ses andre steder. For eksempel, viste jeg i sommeren 2019 over 200 grafiske værker, bogarbejder og tegninger af Povl Christensen.
Udstillingen er sat op i mit værksted, hvor jeg arbejder og har trykt træsnit i vinter. På sommerens udstilling vil mine egne ting være pakket ud og sat til salg. Jeg driver det her ud fra en folkepension og er ikke støttet fra nogen offentlige kasser. Derfor vil jeg i år prøve om salget af mine egne ting kan skabe et grundlag for driften af Skagen Kunsthal. Derfor vil der i sommer være Gratis Adgang til hele udstillingen i Kunsthallen.
Læs mag.art Anne Lie Stokbros tale ved ferniseringen
Herunder er lidt fotos fra Sommerudstillingen: